Over de noodzaak van transformatie

Een blik terug in de toekomst

Na een lang en uitdagend jaar waarin menig bedrijf grote hindernissen moest overwinnen, wordt het licht aan het eind van de tunnel in ieder geval beter zichtbaar. Een nieuw normaal krijgt steeds meer gestalte. Ook in live communicatie.

Ons agentschap POMMEREL Live-Marketing nam de tijd om terug te blikken op de toekomst en stelde een paar vragen aan onze directeur Reinhard Pommerel.

Reinhard, wat heeft je de laatste maanden als directeur van POMMEREL Live-Marketing bezig gehouden?

Zoals zovelen in onze sector, zijn wij voor grote uitdagingen komen te staan. Na het aanvankelijke “Niets werkt meer!”, moesten wij vooral ideeën ontwikkelen over hoe wij als bureau, maar ook als bedrijfstak, kunnen reageren op de voortdurend veranderende eisen. Ondernemersvisie en onze fundamentele wil om te innoveren waren zeer belangrijk in de vroege stadia van de pandemie. Wij wilden immers niet alleen bijblijven, wij wilden veranderingen zo mogelijk een stap voor zijn of zelf vorm geven.

We ontwierpen nieuwe, innovatieve hybride evenementformats voor onze klanten en ontwikkelden ook ons eigen hybride format met POM NOW 2020 “Time for Change!”. Dit evenement heeft onze ogen wijd geopend voor mogelijke toekomstige scenario’s en ontwikkelingsmogelijkheden voor live communicatie. We zitten in een gigantisch veranderingsproces! Dit geldt niet alleen voor onze industrie, maar voor de hele bedrijfswereld – en zelfs voor zeer fundamentele vragen over hoe wij allen met elkaar willen omgaan, werken, communiceren en zelfs leven.

Hoe zou u uw werk in die tijd omschrijven?

Ik zou het transformatie werk noemen. Op het niveau van onze branchevertegenwoordiging hebben wij gezamenlijk ultramoderne hygiëneconcepten ontwikkeld voor een nieuwe norm van live communicatie. Wij werken momenteel aan een mogelijke digitale implementatie. De werkzaamheden, die onder leiding staan van het RIFEL-instituut, zijn erop gericht een mogelijke exit-strategie vast te stellen en aan te geven hoe bedrijfsevenementen in het post-coronale tijdperk veilig kunnen worden geleid, zodat de evenementenindustrie een nieuwe impuls kan krijgen.

Wij zijn het afgelopen jaar ook zeer dicht bij onze cliënten geweest. Wij hebben veel advieswerk verricht om onze klanten – bedrijven en openbare instellingen – op lange termijn te begeleiden in hun transformatieproces naar digitale live communicatie. Wij hebben echter ook analoge evenementen op zeer concrete wijze en op zeer korte termijn omgezet in hybride of digitale evenementen. Zo waren de uitreiking van de Helene Lange-prijs van de EWE-stichting en het 100-jarig bestaan van de VHS Oldenburg ondanks de ongunstige omstandigheden zeer succesvol.

Waarover maken klanten zich op dit moment vooral zorgen?

Wij worden momenteel geconfronteerd met transformatieprocessen en de ontwikkeling van nieuwe communicatievormen in een groot aantal sectoren. Wij werken momenteel aan nieuwe formats voor een van ’s werelds grootste projectontwikkelaars voor commercieel onroerend goed, voor e-commerce in de middelgrote groothandel en voor de financiële en verzekeringssector in Noord-Duitsland. Gamification als onderdeel van digitale communicatie speelt hierbij een elementaire rol. We werken samen met geweldige partners die bijvoorbeeld op maat gemaakte blended learning-platforms of gaming- en event-apps voor onze doeleinden ontwikkelen. Bij deze projecten gaat het echter geenszins alleen om spannende live-formats, maar ook om de vraag hoe bedrijven hun markten, klanten en werknemers ondanks de lockdown kunnen benaderen om hun strategische doelstellingen te bereiken. Wij ontwikkelen nieuwe formats die een omzetverhogend effect hebben, maar wij richten ons ook op de motivatie van de werknemers, wat een positief effect heeft op de bedrijfscultuur.

Daarnaast werken wij samen met gemeenteraden en openbare instellingen. Hier ligt de nadruk vooral op projecten met zeer fundamentele doelstellingen: Hoe geven we vorm aan stedelijke coëxistentie? Hoe komen we tot een revitalisering en omschakeling van onze binnensteden?

En bijna terloops zijn wij er ook in geslaagd de werkprocessen in ons agentschap aan de gewijzigde omstandigheden aan te passen en – dit was voor ons bijzonder belangrijk – ze te digitaliseren en op lange termijn flexibeler te maken.

Welke lessen neem je mee uit de afgelopen maanden?

Een eerste conclusie betreft ons eigen werk. Ons vermogen om ons niet alleen aan veranderingen aan te passen, maar ze zo mogelijk ook een stap voor te blijven, is enorm gegroeid. Ons bureau kan ongelooflijk veelzijdig en flexibel zijn.

Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat veranderlijkheid zorgt voor een hoge mate van duurzaamheid. Dit is de enige manier om veranderingen permanent het hoofd te bieden en ze zelfs productief vorm te geven met behulp van nieuwe bedrijfsmodellen. Transformatie is een lang proces dat veel energie vergt. Het Regnose-principe, ontwikkeld door Matthias Horx, is een constante metgezel in ons strategisch denken en handelen. Het heeft ons nog beter in staat gesteld te anticiperen op mogelijke toekomstscenario’s, opties voor actie te ontwikkelen en dienovereenkomstig doelgericht te handelen.

Wat betekent dat voor uw cliënten?

Wij praten veel met onze klanten over het belang van veranderlijkheid voor veerkracht. Niemand mag verwachten dat wij in de toekomst door rustiger vaarwater zullen varen of dat alles weer wordt zoals het was vóór Corona. Door dit inzicht, maar ook door het proces van ervaring en leren, zijn wij er niet alleen in geslaagd onze eigen transformatie in goede banen te leiden, maar ook een waardevolle partner te zijn voor de transformatieprocessen van onze cliënten.

De vragen aan Reinhard Pommerel zijn gesteld door Christine Post.
Project Management en Conceptie bij POMMEREL Live-Marketing

­Ja, ik wil …

Wil je ook inspireren?
Graag. Geef ons een belletje!

+49 4406 / 95 75 00

Of we nemen contact met u op:

Voor een optimale weergave moet u uw toestel draaien.