“ZEG HET ME, REINHARD!” – INZICHTEN UIT 25 JAAR EVENEMENTENWERK

Deel 2: Het verlangen naar het echte leven

De Coronapandemie heeft de evenementenbranche op zijn kop gezet. Evenementenbureaus hebben nieuwe uitdagingen moeten aangaan om ervoor te zorgen dat zij hun klanten positieve ervaringen kunnen blijven bieden. Maar hoe zien deze veranderingen eruit? In het tweede deel van onze interviewreeks “SAG MAL, REINHARD!” laat algemeen directeur Reinhard Pommerel u de veranderingen zien, maar ook de kansen die daardoor zijn ontstaan.

“De evenementenbranche is na Corona enorm veranderd. Tijdens Corona waren evenementen alleen digitaal en hybride, maar dat is nu volledig veranderd, niet van de ene op de andere dag, maar wel vrij radicaal. Er is weer een rush naar live formats!
Bij vooraf als hybride geplande evenementen, zoals de Digital Summit Northwest 2022, waarvoor we ongeveer 300 mensen voor de schermen verwachtten, waren er uiteindelijk maar 30 mensen, omdat iedereen elkaar na een lange pauze van “niet zien” weer ter plekke wilde ontmoeten.
Dit heeft tot vandaag stand gehouden, omdat veel mensen nog steeds zin hebben om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Desondanks zijn evenementenformats zonder digitalisering niet meer denkbaar. Daarom denkt men vaak parallel en plant men digitale formats als een plan B naast analoge formats, mocht er nog een lockdown komen, wat we natuurlijk niet hopen. Maar uiteindelijk kunnen we zeggen: digitalisering blijft waar het zin heeft!

Wat verder veel veranderd is, is dat mensen onzeker blijven en dat is ons nieuwe normaal waar we mee moeten leren omgaan! Corona in de nasleep en de oorlog in Oekraïne maken veel bedrijven erg voorzichtig. Het echte dilemma voor de sector is niet het gebrek aan vraag, maar de verschuiving naar kortere planningsperiodes. Onze klanten vragen zich vaker af hoe ze te werk willen gaan en plannen evenementen veel korter van tevoren dan voorheen. Voor ons is de uitdaging dan dat zij vaak niet de vakmensen of voldoende personeel beschikbaar hebben, want hoe korter de planningsfasen, hoe moeilijker het is om de evenementen uit te voeren.
We hebben ook veel vragen: Waar gaat dit allemaal heen en hoe zal het aflopen? Zal de hoofdactiviteit zich weer concentreren op de zomer, dat wil zeggen op de maanden mei tot en met september, want wij vrezen dat het net zo zal gaan als vorig jaar. Wij kennen deze wisselvalligheid niet uit het verleden.
Ondanks alle veranderingen is één ding grotendeels hetzelfde gebleven: het vertrouwen dat onze klanten in ons stellen, en daar zijn we natuurlijk heel blij mee! Vertrouwen is altijd een belangrijk punt geweest. De klant vertrouwt ons met zijn budget, vertrouwt erop dat wij een goed concept voor hem creëren en uitvoeren. Veel klanten hebben tijdens de pandemie hun budget bevroren en hebben het na Corona met ons goedgemaakt. Dat heeft het vertrouwen alleen maar vergroot.

We zijn in het algemeen weerbaarder geworden en hebben de nodige moed opgedaan om gewoon dingen te doen die we voorheen niet durfden. Dit is een belangrijke les uit de Coronaperiode die u in positieve zin voor uzelf en uw bedrijf moet meenemen – vooral wat betreft toekomstige trends, technologieën en het aspect duurzaamheid!
Men kan vaststellen dat de trend teruggaat naar de natuurlijke omgeving. Geen grote veranderingen, men richt zich op een authentieke locatie met spaarzaam en bewust gebruikte accenten. De locatie moet passen bij de boodschap van het evenementconcept van oorsprong en de deelnemers moeten één worden met hun omgeving door immersieve opname.

Met dit in gedachten moet u beginnen het product of de dienst daarheen te brengen waar het daadwerkelijk plaatsvindt. Het heeft geen zin om koevoersystemen voor een paar dagen naar een voor het product vreemde beurshal te vervoeren. Een productgerichte tentoonstelling, bijvoorbeeld bij regionale boeren, zou een haalbaar alternatief zijn. Daarmee samenhangende factoren zoals kosten, tijd en moeite worden aanzienlijk verminderd en tegelijkertijd worden echte ervaringen voor de deelnemers gecreëerd.

Wat onze klanten in de toekomst van ons mogen verwachten is de eerlijkheid om ons eigen businessmodel in vraag te stellen, zoals we dat ook in het Corona-tijdperk hebben gedaan. Wij zullen deze moed blijven inbrengen in de adviesgesprekken, toekomstgerichte conceptontwikkelingen en in onze evenementenpresentaties om een absolute meerwaarde voor de klant te genereren. We blijven ook vertrouwen op onze wortels in de regio. We willen betrokken zijn en bijdragen aan een sterke evenementenbranche en daarom hebben we onlangs de regionale vertegenwoordiging NORDWEST gelanceerd. In de volgende blogpost kom je er meer over te weten!”

 

 

 

­Ja, ik wil …

Wil je ook inspireren?
Graag. Geef ons een belletje!

+49 4406 / 95 75 00

Of we nemen contact met u op:

Voor een optimale weergave moet u uw toestel draaien.